Конституционният съд да обяви за противоконституционен избора на Десислава Атанасова и

...
Конституционният съд да обяви за противоконституционен избора на Десислава Атанасова и
Коментари Харесай

Президентът атакува в КС избора на Атанасова и Белазелков. Призова да не се заклеват като съдии

Конституционният съд да разгласи за противоконституционен избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Такова искане насочи през днешния ден до Конституционен съд президентът Румен Радев, като парадоксално, се мотовира и с последните промени в главния закон, направени от вносителите на двете номинации. Радев приканва до изговаряне на съда шефката на парламентарната група на ГЕРБ и някогашният магистрат във Върховен касационен съд да не поставят клетва.

Тези дейности на президента бяха предстоящи като се има поради освен по какъв начин протече цялата процедура по номинирането и избирането на Атанасова и Белазелков, в това число, както Клуб Z писа, с опит за бламиране от страна на болшинството на самия Конституционен съд. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната-Демократична България " съзнателно прескочиха решението му, от което следваше Атанасова и Белазелков да имат 7-, а не 9-годишни мандати, като пришпориха избора за деня преди въпросното решение, обнародвано в " Държавен вестник ", да влезе в действие.

Но освен: в актовете, които бяха гласувани в зала предишния петък, ръководещото болшинство бе записало невиждано, че двамата съдии се избират за период от 9 години - нещо, което до момента в никакъв случай не се бе случвало. Продължителността на мандатите е записана в Конституцията и не е Народното събрание този, който ги дефинира с решенията си, акцентираха адвокати, акцентира в този момент и президентът.

" В правовата страна неизпълнението на решенията на Конституционния съд, неточното им осъществяване или заобикаляне е нарушаване на Конституцията ", пише в претекстовете си Радев.

И още - Радев нападна ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи със личните им промени в главния закон и по-точно - записаният от тях нов текст, че Народното заседание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. 

" Докато парламентарното болшинство обсъждаше и приемаше промени и допълнения на Конституцията, стимулирани с публичната нужда от справедливи критерии и деполитизация на процеса при избора, в това време то стартира, организира и завърши процедура в нарушаване на тези конституционни условия ", посочва Радев.

Изборът на Атанасова и Белазелков бе предупреден, просто официално мина през процедура.

" Подобен метод не може да бъде толериран и крие риск за престижа на Конституционния съд. От изключителна значимост за българската държавност е този престиж да бъде предпазен. Затова президентът Румен Радев приканва да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по сходството на техния избор с конституционните процедури и изисквани " - показват от " Дондуков " 2.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР